Обсяг непрацюючих кредитів у держбанках перевищує 60% - заступник міністра фінансів

28.10.2020


   Обсяг непрацюючих кредитів (NPL) у портфелях державних банків становить близько 63%, але до 2024 року знизиться до 20%.


   Про це в інтерв'ю НВ Бізнес розповів заступник міністра фінансів Юрій Драганчук.


   «Досить високий рівень NPL банків державного сектора обумовлений якістю корпоративного кредитного портфеля, на частку якого припадала левова частка обсягу банківського кредитування. У той же час, значна частина позичальників не обслуговують свою заборгованість перед державними банками. Це, в свою чергу, змусило банки збільшити рівень резервів. Найбільше їх було зарезервовано в ПриватБанку після націоналізації», — розповів він.


   За словами Драганчука, в галузевому розрізі значний обсяг непрацюючих кредитів припадає на оптову торгівлю, хімічне, харчове виробництво, сільське господарство, операції з нерухомістю тощо.


   Заступник міністра зазначив, що зараз вже у банків є всі законодавчі інструменти для того, щоб зменшувати рівень NPL.

«Були прийняті всі необхідні нормативні документи НБУ по роботі з проблемними активами, а також постанова Кабінету міністрів, які спрощують життя і роботу з NPL для державних банків, визначають всі необхідні інструменти для роботи з проблемними активами. Постанова КМУ прийнята в цьому році, і ми вже бачимо певні результати», — сказав Драганчук.


   Раніше повідомлялося, що за підсумками першого півріччя 2020 року українські держбанки списали непрацюючі кредити за рахунок резервів на 26 млрд грн і провели реструктуризацію таких позик на 2,6 млрд грн.


Джерело: https://nv.ua/ukr/biz/finance/nepracyuyuchi-krediti-skilki-problemnih-kreditiv-zalishilosya-u-derzhbankah-novini-ukrajini-50119350.html