Банки покращили якість своїх портфелів

19.02.2021

    За 2020 рік частка непрацюючих кредитів (NPL) в українських банках знизилася з 48,4% (станом на 1 січня 2020 року) до 41% (станом на 1 січня 2021 року), інформує прес-служба НБУ.


     Зрушенню у врегулюванні непрацюючих кредитів сприяли розроблені Національним банком вимоги до організації процесу управління проблемними активами. На їхнє виконання банки подали стратегії управління NPL, в яких визначилися з підходами до врегулювання непрацюючих активів. Крім цього, у 2020 році були визначені критерії для списання активів, за якими не очікується повернення боргу. Кабінет Міністрів відповідно затвердив заходи з управління проблемними активами державних банків. 

    

    Якість кредитних портфелів покращилася в банках усіх груп. Масштабну роботу з очищення портфелів від непрацюючих кредитів провели державні банки. Наприкінці червня минулого року Рада з фінансової стабільності ухвалила представлені державними банками трирічні плани з врегулювання NPL. Загалом за 2020 рік вони списали 30,6 млрд. у національній валюті та 3,1 млрд. у доларовому еквіваленті в інвалюті зарезервованої заборгованості. З урахуванням цих заходів, державні банки торік скоротили частку непрацюючих кредитів з 63,5% до 57,4%.


    Також значну роботу з очистки від непрацюючих кредитів провели банки з іноземним капіталом (без банків РФ), в яких частка NPL за 2020 рік знизилася з 16% до 12,3%. Надалі іноземні банки планують використовувати заходи списання, продажу та очікують добровільного врегулювання боргів. Банки з українським капіталом за рік знизили частку NPL з 18,6% до 14,6%. Їхнім основним інструментом зі скорочення непрацюючих кредитів є списання та продаж.


    «У найближчі два роки ми очікуємо, що банки остаточно позбудуться непрацюючих кредитів. У разі успіху реалізації стратегій управління NPL банки утричі зменшать обсяг NPL. Це дозволить вже на початку 2023 року скоротити частку непрацюючих кредитів до 24%, а у разі суттєвого зростання кредитування рівень NPL знизиться до менше ніж 20%. Сьогодні непрацюючі кредити не тиснуть на прибутковість банків та їхній капітал. Адже рівень резервування становить 98%. Проте така частка непрацюючих кредитів – це не лише тягар для банків, а й питання їхньої інвестиційної привабливості, яку потрібно підвищувати», – наголосив Голова НБУ Кирило ШЕВЧЕНКО.




 © Детальніше на FinPost:  http://finpost.com.ua/news/20590